Výskyt rašeliništních druhů rostlin v České republice během posledního glaciálu a Holocénu: rešerše dat o nálezech makrozbytků - Blahová, Žaneta; Hájek, Michal, 1974-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2015)
Tato diplomová práce se zabývá vytvořením ucelené makrozbytkové databáze ArboDatMulti. V databázi by měli být přepsány všechny výzkumy, které byly provedené na území České republiky a se zabývaly analýzou makrozbytků. Součástí diplomové práce je seznam těchto výzkumů, doplněný o S - JTSK a WGS souřadnice a sukcesní řady, jež se vyskytovaly v různých profilech. Pomocí dat z makrozbytkové databáze ArboDatMulti byly vytvořeny pro ohrožené druhy cévnatých rostlin a mechorostů mapky výskytu, které srovnávají jejich současnou lokalitu výskytu s minulostí podle nálezů makrozbytků dané rostliny. V práci jsou také uvedeny hypotézy o možnostech zániku některých lokalit výskytu pro dané druhy rostlin a mechorostů.
This thesis is focused to creation of complete ArboDatMulti database. All research on macroremains analyzes which have done in Czech republic should be noted in this thesis. One part of this thesis is the list of these surveys with S - JTSK and WGS coordinates and succession types occured in diverse profiles. By means of dates from this ArboDatMulti database were created occurence maps of vascular plants and bryophytes which compare their present habitats against past according finding of the plants. Further there are noted hypothesis deal with opportunities of extinction some locations of occurrence for a species of plants and bryophytes.
Vedoucí práce: Michal Hájek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: doba ledová; holocén; paleoekologie; rašeliniště; glacial epoch; holocene; paleoecology; peatlands; diplomové práce; master's theses