Buněčné interakce a formování hostitelsko-parazitického rozhraní u mořských zástupců bazálních výtrusovců - Kubík, Michal; Valigurová, Andrea, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá hostitelsko-parazitickými interakcemi u mořských zástupců bazálních výtrusovců (Apicomplexa). Jedná se o četnou skupinu jednobuněčných organizmů parazitujícich bezobratlé i obratlovce včetně člověka, ktěří si během evoluce vyvinuli jedinečné a vskutku různorodé strategie invaze a parazitizmu v různých podmínkách. První část se zaměřuje na morfologii, pohyb a různorodé invazívní strategie a přichycení zoitů výtrusovců k hostitelské buňce. Dále navrhuje vhodný a dostupný modelový systém hostitel-parazit z mořského prostředí a popisuje jednotlivé morfologické, biochemické, molekulární a genetické metody ke studiu těchto interakcí.
The aim of this bachelor thesis is the host-parasite interactions in marine representatives of basal apicomplexans (Apicomplexa). These represent a large group of unicellular organisms parasitizing invertebrates and vertebrates including human, which evolved unique and indeed diverse strategies for invasion and parasitism in different enviroments. The first part of thesis focuses on morfology, motility and various strategies of invasion and attachment of apicomplexan zoites to the host cell. The second part proposes suitable and accessible model systems from a marine environment and describes particular morphological, biochemical, molecular and genetic methods that are useful for studies of these interactions.
Vedoucí práce: Andrea Valigurová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: buněčné interakce; parazit a hostitel; výtrusovci; Apicomplexa; cell interaction; parasite and host; bakalářské práce; bachelor's theses