Buněčné interakce a formování hostitelsko-parazitického rozhraní u mořských zástupců bazálních výtrusovců - Kubík, Michal (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá hostitelsko-parazitickými interakcemi u mořských zástupců bazálních výtrusovců (Apicomplexa). Jedná se o četnou skupinu jednobuněčných organizmů parazitujícich bezobratlé i obratlovce včetně člověka, ktěří si během evoluce vyvinuli jedinečné a vskutku různorodé strategie invaze a parazitizmu v různých podmínkách. První část se zaměřuje na morfologii, pohyb a různorodé invazívní strategie a přichycení zoitů výtrusovců k hostitelské buňce. Dále navrhuje vhodný a dostupný modelový systém hostitel-parazit z mořského prostředí a popisuje jednotlivé morfologické, biochemické, molekulární a genetické metody ke studiu těchto interakcí.