Účinky hypomagnetického prostředí na živé systémy - Pecka, Tomáš (2015)
Magnetické pole Země je trvalým a všudypřítomným faktorem doprovázející evoluci všech živých organismů. Tato práce se zabývá vlivem magnetického pole slabšího než pole Země (hypomagnetické pole) na živé systémy, ať už se jedná o živočichy, rostliny nebo jednotlivé linie buněk. Hlavním důvodem vypracování bakalářské práce bylo vytvoření přehledu těchto účinků, jelikož doposud nebylo sepsáno žádné dílo, které by shrnovalo dopad hypomagnetického pole na organismy. Práce je rozdělena na tři hlavní části. V první jsou zmíněny obecné poznatky o magnetickém poli Země, jeho vlastnostech a možnostech odstínění přirozeného pole, v druhé jsou popsány účinky na živočichy, jež jsou dále členěny dle fyziologických, molekulárních a behaviorálních změn, a ve třetí účinky na rostliny. Zájem o tuto oblast byl vyvolán v minulém století rozvojem kosmonautiky a v současnosti je patrný jeho nový nárůst. Většina prací zabývající se touto problematikou konstatuje existující účinky hypomagnetického prostředí ...