Myelopoéza v ontogenezi - Moudrá, Jana; Hanáčková, Markéta; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Myelopoéza je proces popisující vznik všech typů myeloidních buněk, jako jsou monocyty, makrofágy, dendritické buňky a granulocyty. V průběhu embryogeneze se postupně hematopoéza objevuje v několika hematopoetických orgánech, než se přesune do kostní dřeně, která poskytuje rezervoár hematopoetických kmenových buněk po zbytek dospělého života. Nedávné poznatky ukazují, že původ adultních makrofágů se může v rámci jednotlivých tkání lišit. Většina populací tkáňových makrofágů, zahrnující například Kupfferovy buňky v játrech, alveolární buňky v plicích nebo mikroglie v nervové tkáni, je odvozená z embryonálních progenitorů, které osídlily vyvíjející se tkáň ještě před narozením.
Myelopoiesis is the process of producing all types of myeloid cells including monocytes, macrophages, dendritic cells and granulocytes. During embryogenesis, myelopoiesis sequentially occurs in several hematopoietic organs, before moving into the bone marrow, which provides a reservoir of hematopoietic stem cells throughout adult life. Recent findings show that the origins of adult macrophages may vary within each tissue. Most populations of tissue macrophages, including liver Kupffer cells, lung alveolar cells in the lungs or microglia in the nervous tissue, are derived from embryonic progenitors that colonized the developing tissue before birth.
Vedoucí práce: Markéta Hanáčková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: cytokiny; dendritické buňky; granulocyty; makrofágy; monocyty; myeloidní buňky; myelopoéza; ontogeneze; cytokines; dendritic cells; granulocytes; ontogeny; Macrophages; Monocytes; Myeloid Cells; Myelopoiesis; bakalářské práce; bachelor's theses