Anaplasmóza v kontextu moderních vědeckých poznatků - Švejdová, Barbora (2015)
Anaplasmóza je zoonotické onemocnění, jehož původcem je druh Anaplasma phagocytophilum. Anaplasma phagocytophilum je obligátně intracelulární bakterie, jejímž vektorem je v Evropě nejčastěji klíště obecné (Ixodes ricinus). Je původcem onemocnění u mnoha živočišných druhů včetně člověka. Byla popsána psí granulocytární anaplasmóza, koňská granulocytární anaplasmóza, tzv. „tick-borne fever“, která se objevuje u dobytka a v neposlední řadě lidská granulocytární anaplasmóza (HGA), kterou se zabývá tato práce. První případ HGA byl popsán teprve roku 1994 v USA a v Evropě až roku 1996. Jedná se o onemocnění, které se projevuje tvorbou specifických cytoplasmatických inkluzí (morul) v granulocytech. Ve většině případů má onemocnění mírný průběh se symptomy připomínajícími chřipku, ale 0,6 % případů končí smrtí. Mezi nejčastější příznaky patří malátnost, horečka, bolest hlavy, svalů a kloubů, nevolnost a zvracení. Cílem práce je zejména charakterizovat toto onemocnění, popsat metody diagnostiky ...