Arbovirové nákazy ve vztahu ke klíšťatům čeledi Ixodidae - Skříčková, Lucie; Nejezchlebová, Helena, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Bakalářská práce se zabývá evropskými arboviry a chorobami s nimi souvisejícími, které jsou přenášeny klíšťaty čeledi Ixodidae. Jsou zde rozebírána tři onemocnění, přičemž klíšťová encefalitida patří mezi nejznámější a nejrozšířenější z nich, postihující ročně tisíce Evropanů a stovky obyvatel České republiky. Dalším zástupcem je virus vrtivky, který, ač blízce příbuzný s virem klíšťové encefalitidy, se až na výjimky vyskytuje pouze ve Velké Británii, kde způsobuje onemocnění ovcí a zapříčiňuje veliké ekonomické ztráty. Posledním arbovirem je virus krymsko-konžské hemoragické horečky, který během minulých let způsobil několik epidemií ve východní Evropě či Turecku. Cílem práce je představit a charakterizovat vybrané arboviry a onemocnění, která způsobují, spolu s problematikou vakcinace a současnou epidemiologii.
Bachelor's thesis deals with European arboviruses and related diseases that are transmitted by the ticks of the Ixodidae family. There are three types of diseases analysed in this work and the tick-borne encephalitis is the best known and the most widespread one of them. It affects thousands of Europeans and hundreds of the Czech Republic residents annually. Another type of arbovirus is the louping-ill virus. It is similar to the tick-borne encephalitis virus and can only be found in Great Britain where it afflicts sheep and causes great economic losses. The last type of arbovirus is the crimean-congo hemorrhagic fever virus. In the last couple of years it caused multiple outbreaks of epidemics in Eastern Europe and Turkey. The goal of this paper is to present and characterise chosen arboviruses and the deseases they cause, together with vaccination and contemporary epidemiology.
Vedoucí práce: Helena Nejezchlebová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: bakalářské práce; bachelor's theses; Encephalitis Viruses, Tick-Borne; Hemorrhagic Fever, Crimean; Ixodes; arboviry; hemoragická horečka krymská; klíšťata; klíště; klíšťová encefalitida; viry klíšťové encefalitidy; tick-borne encephalitis; ticks