Vzájemná interakce mechanizmů zodpovědných za rezistenci nádorových buněk vůči chemoterapii - Řičánková, Nikola; Medalová, Jiřina; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Tato bakalářské práce se zabývá nejčastějšími mechanizmy rezistence nádorových buněk a jejich interakcemi mezi sebou. Nejprve je popsána problematika rezistence vůči chemoterapii, která i přes velký pokrok ve vývoji cytostatik, hraje významnou roli v léčbě. Dále jsou v práci rozebrány jednotlivé mechanizmy a jejich působení při vzniku rezistence. Velmi důležité jsou ABC transportéry, které rychle odčerpávají cytostatika z buňky, jež nemohou indukovat poškození vedoucí k apoptóze. Další mechanizmy, podílející se na přežití nádorových buněk jsou založeny na opravě DNA, zabránění navození apoptotické dráhy, metylaci DNA či změně metabolismu léčiv. V další části je již popsáno vzájemné ovlivňování mechanizmů, ať už pozitivní či negativní. Studie, dokazující jejich interakce dokládají, jak je důležité brát zřetel na toto působení, aby nedocházelo ke vzniku rezistence.
This thesis deals with the most frequent mechanisms involved in resistance of cancer cells and their interactions with each other. First is described the issue of resistance to chemotherapy, which despite great progress in the development of cytotoxic drugs plays a significant role in the treatment. Furthermore, the work describes the particular mechanisms and their influence in the development of resistance. One of the most important mechanisms is overexpression of ABC transporters, which then quickly efflux cytostatics from cells. Other mechanisms involved in the survival of tumor cells are based on DNA repair, prevention of the induction apoptotic pathways, DNA methylation or change in drug metabolism. In the next section are described interaction mechanisms, either positive or negative. Studies illustrate, how important is to take into consideration these effect, to prevent development of resistance.
Vedoucí práce: Jiřina Medalová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: ABC transportéry; apoptóza; chemorezistence; chemoterapie; metylace DNA; oprava DNA; apoptosis; chemotherapy; ATP-Binding Cassette Transporters; DNA Methylation; DNA Repair; Drug Resistance, Neoplasm; bakalářské práce; bachelor's theses