Výskyt vybraných patogenních mikroorganismů způsobující zoonotická onemocnění u kočky domácí (Felis catus) - Nádeníčková, Natálie (2015)
Kočku domácí, chovanou jako mazlíčka, najdeme v mnoha domácnostech. Počet koček roste a s ním i možné riziko přenosu nákazy z kočky na člověka. Proto bychom měli dbát o zdraví kočky a její tělesnou kondici, čímž se riziko přenosu snižuje. Mezi nejvíce ohrožené skupiny lidí patří těhotné ženy, které vystavují možnosti nákazy nejen sebe, ale i plod. Další ohroženou skupinou jsou pacienti s oslabenou imunitou jako HIV pozitivní pacienti či pacienti se srdečními potížemi. Cílem práce je poskytnou ucelený přehled o vybraných nemocech, konkrétně toxoplazmóze, Q horečce a tularémii, v kontextu výskytu u koček a lidí, o možnostech nákazy a projevech onemocnění.