Funkční analýzy prognostických faktorů u pacientek s karcinomem prsu - Ožanová, Zuzana (2015)
Karcinom prsu je považován za nádorové onemocnění s nejvyšší mortalitou u žen po celém světě. I přes výrazný pokrok v oblasti zobrazovacích metod, díky němuž jsou pacientky diagnostikovány v časném klinickém stádiu, stále mnoho žen umírá v důsledku nádorového onemocnění. Jednou z hlavních příčin je fakt, že řada pacientek je léčena více nebo méně, než je zapotřebí. V současné době neexistuje vhodné molekulárně-biologické vyšetření, které by umožnilo rozdělit pacientky v časných klinických stádiích do skupin dle rizika nádorového onemocnění a individualizovat tak jejich léčebný plán. Jako nadějný prognostický marker se jeví biomolekuly mikroRNA (miRNA). Tato diplomová práce pojednává o mikroRNA z hlediska jejich zapojení do patogeneze karcinomu prsu, jejich úlohy v diagnostice, prognóze a terapii karicnomu prsu. S využitím qRT-PCR byla provedena analýza exprese čtyř vybraných miRNA: miR-9, miR-34a, miR-128a, miR-210 u pacientek s karcinomem prsu. Exprese miRNA byla stanovena u pacientek