Modifikace nanočástic diskrétním počtem biomolekul - Králíček, Petr (2015)
Tato diplomová práce se věnuje především optimalizaci metod separace a purifikace fluorescenčně dopovaných silikátových nanočástic s cílem získat jejich monodisperzní vzorek. Nanočástice dopované fluoresceinisothiokyanátem nebo hexahydrátem chloridu Tris (2,2‘-bipyridyl) ruthenatým byly separovány a purifikovány izotachoforézou i vertikální preparativní gelovou elektroforézou s následnou elucí nanomateriálu z gelu. Tímto postupem byly získány monodisperzní silikátové nanočástice, jež byly použity pro biokonjugační reakce s hovězím γ-globulinem. Vytváření silikátové vrstvy je univerzální postup pro úpravu povrchu nanočástic umožňující další (bio)modifikace. Dosažené výsledky tak naleznou široké uplatnění při práci s jinými typy nanočástic, jako jsou magnetické nanočástice, plasmonické nanostruktury, kvantové tečky, „photon upconverting“ nanočástice a další.