Tunelový efekt u enzymových a imunochemických biosensorů - Beňová, Anna; Skládal, Petr, 1964-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium tunelového efektu u enzymových a imunochemických biosensorů. Tunelový efekt využívá generování signálu poXprostorovém přiblížení dvou komplementárních enzymů v biorekogniční vrstvě naXrozhraní převodníku a okolního roztoku. Generovaný signál byl detekován amperometricky. Jako komplementární enzymy byly vybrány glukosaoxidasa a křenová peroxidasa. VXprvní fázi byly studovány enzymové biosensory sXenzymy koimobilizovanými na povrchu sítotiskového sensoru. Byl posouzen vliv oddělení těchto enzymů želatinovou mezivrstvou a bylo zjištěno, že nepříliš hustá a tlustá želatinová vrstva umožňuje efektivnější přenos vznikajícího peroxidu vodíku. Peroxid vodíku, jeden z produktů enzymové reakce glukosaoxidasy s glukosou použitou jako substrát, je následně využíván křenovou peroxidasou v peroxidasové reakci. VXdruhé fázi byly připraveny imunochemické biosensory. Jeden zXkomplementárních enzymů byl imobilizován na povrchu sítotiskového sensoru a překryt ž
This diploma thesis focuses on the study of the tunnel effect on enzyme-based and immunochemical biosensors. Tunnel effect uses signal generation after the spatial approach of two complementary enzymes in the biorecognition layer on the interface of transducer and the surrounding solution. The generated signal was detected amperometrically. As complementary enzymes, glucose oxidase and horseradish peroxidase were selected. In the first phase enzyme-based biosensors with enzymes co-immobilized on a sensor surface were studied. An effect of the separation of these enzymes by a gelatine interlayer was evaluated and it was found that not very dense and thick gelatine layer allows efficient transfer of the generated hydrogen peroxide. Hydrogen peroxide, one of the products of the enzymatic reaction of glucose oxidase with glucose as a substrate, is subsequently used by horseradish peroxidase in a peroxidase reaction. In the second phase, immunochemical biosensors were prepared. One of the c
Vedoucí práce: Petr Skládal
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: amperometrie; biosenzory; glukosaoxidasa; imunosenzory; křenová peroxidasa; lidský sérový albumin; amperometric; biosensors; human serum albumin; immunosensors; Glucose Oxidase; Horseradish Peroxidase; diplomové práce; master's theses