Tunelový efekt u enzymových a imunochemických biosensorů - Beňová, Anna (2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium tunelového efektu u enzymových a imunochemických biosensorů. Tunelový efekt využívá generování signálu poXprostorovém přiblížení dvou komplementárních enzymů v biorekogniční vrstvě naXrozhraní převodníku a okolního roztoku. Generovaný signál byl detekován amperometricky. Jako komplementární enzymy byly vybrány glukosaoxidasa a křenová peroxidasa. VXprvní fázi byly studovány enzymové biosensory sXenzymy koimobilizovanými na povrchu sítotiskového sensoru. Byl posouzen vliv oddělení těchto enzymů želatinovou mezivrstvou a bylo zjištěno, že nepříliš hustá a tlustá želatinová vrstva umožňuje efektivnější přenos vznikajícího peroxidu vodíku. Peroxid vodíku, jeden z produktů enzymové reakce glukosaoxidasy s glukosou použitou jako substrát, je následně využíván křenovou peroxidasou v peroxidasové reakci. VXdruhé fázi byly připraveny imunochemické biosensory. Jeden zXkomplementárních enzymů byl imobilizován na povrchu sítotiskového sensoru a překryt ž