Proteiny indukující permeabilitu cév během metastázování - Jedličková, Jana, 1993- (2015)
Nádorové metastázy jsou primární příčinou úmrtí většiny pacientů postižených zhoubným nádorem. V tomto bodě nádorové progrese je klíčová dynamická interakce nádorové buňky s buňkami hostitele, především s buňkami endotelu. Nádor, potažmo nádorové buňky na endotel cév působí hned několika mechanizmy. Jedním ze způsobů modulace endoteliální vrstvy je sekrece faktorů, schopných modulovat propustnost cév neboli vaskulární permeabilitu. Tyto faktory jsou schopné skrze různé signální dráhy indukovat vaskulární permeabilitu a tím i zvýšit schopnost metastatických buněk kolonizovat cílové orgány.