Vliv poškození biomolekul na stárnutí - Lenárt, Peter; Krejčí, Lumír, 1972-; Masarykova univerzita. Biologický ústav (2015)
Práca sa snaží o syntézu dát zaoberajúcich sa vzťahom medzi starnutím a zmenami chromatínu, akumuláciou štruktúrneho poškodenia a mutácii, zmenou dĺžky telomér, ale aj vplyvom energetického a nutričného zloženia stravy. V závere predstavuje hypotézu, podľa ktorej vedie štruktúrne poškodenie DNA k zmenám chromatínu, pričom sú tieto zmeny zodpovedné za starnúci fenotyp.
This work tries to synthesize current knowledge of relationship between ageing and change of chromatin structure, accumulation of structural damage and mutations, shortening of telomeres but also with energetic intake and nutritional composition of diet. In discussion hypothesis is presented, it assumes that structural DNA damage leads to change of chromatin structure and that in turns leads to ageing phenotype.
Vedoucí práce: Lumír Krejčí
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: energetický systém člověka; chromatin; mutace (biologie); poškození DNA; stárnutí; telomery; aging; human bioenergetics; mutation (biology); DNA Damage; Chromatin; Telomere; bakalářské práce; bachelor's theses