Transkripční faktory a jejich signální dráhy u zánětlivých procesů - Krejčíř, Radovan (2015)
Zánětlivé procesy jsou u obratlovců základním prostředkem obrany organismu proti vnějšímu inzultu. Zahrnují složitý komplex dějů, přenos signálu a reakce buněk na něj. Ze složitosti zánětlivých procesů vyplývá obtížnost jejich kontroly a nebezpečí deregulace. Práce je tématicky rozdělena do tří částí. První část je krátkým úvodem do problematiky zánětu, zatímco druhá část se věnuje cytokinům jakožto mediátorům zánětu. Třetí je potom zaměřena na transkripční faktory, zejména STAT3 a p53 a jejich roli při zánětu a zánětem vyvolané onkogenezi.