Vliv microRNA na regulaci genové exprese v neurologii - Kováčová, Júlia (2015)
Závažné neuropsychiatrické ochorenia, ako napríklad epilepsia či Alzheimerova choroba sú výsledkom súhry mnohých faktorov, okrem iného pravdepodobne aj poruchy expresie kľúčových génov. Medzi významné regulátory génovej expresie sa začiatkom 90. rokov zaradili aj mikroRNA (miRNA/miR), krátke nekódujúce RNA pozostávajúce z 21-23 nukleotidov a schopné špecifickým spôsobom regulovať približne dve tretiny transkriptómu. Jednotlivé miRNA dokážu ovplyvniť expresiu mnohých génov a tak vytvárajú komplexnú regulačnú sieť, ktorá pri abnormálnej činnosti môže mať za následok rozvoj neuropsychiatrických ochorení. Na druhej strane, cielená terapeutická regulácia hladiny miRNA by mohla viesť k novým účinnejším liečebným metódam. Táto bakalárska práca sa v prvej časti zameriava na všeobecný popis biogenézy, evolúcie, funkcie a histórie výskumu miRNA; druhá časť je venovaná rozboru konkrétnych miRNA, ktorých abnormálna hladina sa zrejme podieľa na rozvoji vybraných neuropsychiatrických ochorení.