Ewingův sarkom: biologické vlastnosti ve vztahu k novým možnostem léčby - Jůzová, Lenka; Loja, Tomáš; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Tato bakalářská práce předkládá shrnutí poznatků týkajících se biologických vlastností Ewingova sarkomu. Jedná se o kostní nádor, který je druhým nejčastěji se vyskytujícím nádorem u dětí a adolescentů. Představuje zhruba 3 % všech nádorů vyskytujících se v této věkové skupině. Ewingův sarkom je charakterizován přítomností specifické balancované chromozomální translokace, jejímž produktem je fúzní gen a funkční patologický chimérický protein. Hlavní část bakalářské práce se věnuje známým biologickým a klinickým vlastnostem Ewingova sarkomu, dostupným diagnostickým, prognostickým a prediktivním markerům a stávajícím novým léčebným strategiím. Většina inovativních postupů je teprve v preklinických či v klinických fázích vývoje, ale jejich výsledky mají významnou hodnotu a v budoucnu by mohly napomáhat k zlepšení léčby Ewingova sarkomu.
The recent findings related to biological properties of Ewing's sarcoma are summarized in this thesis. This tumor is the second most common bone cancer which occurs in children and adolescents. It represents about 3% of all tumors occuring in this age group. Ewing sarcoma is characterized by the presence of a specific balanced chromosomal translocations which lead to creation of novel fusion genes and functional pathological chimeric protein. The main part of the thesis is focused on the known biological and clinical properties of Ewing's sarcoma, available diagnostic, prognostic and predictive markers and newly developed medical strategies. The most of inovating approaches are just in preclinical or clinical stages of development but the results from these approaches have signifiant value and in the future these results could be useful to improve the treatment of Ewing's sarcoma.
Vedoucí práce: Tomáš Loja
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: biologické vlastnosti nádoru; cílená terapie; Ewingův sarkom; nádorová biologie; nádorové markery; protein EWS-Fli1; translokace genetická; biological properties of tumors; cancer biology; EWS-Fli1 protein; targeted therapy; tumor markers; Sarcoma, Ewing; Translocation, Genetic; bakalářské práce; bachelor's theses