Mutační motivy v DNA sekvencích - Čechová, Andrea (2015)
DNA je nositelkou genetické informace všech živých organismů a některých virů. U těchto organizmů umožňuje přenos dědičné informace do dalších generací. Mutace v DNA jsou součástí mechanismu, který organismům umožňuje přizpůsobit se změnám ve vnějších podmínkách. Mohou ale také způsobovat dědičná onemocnění a rakovinu. Vznik mutací je ovlivněn především přesností replikace DNA, činností opravných mechanismů a mírou vystavení mutagenním faktorům. Frekvence výskytu mutací se v rámci nukleotidové sekvence liší. Pozice, na kterých dochází k mutacím velmi často, se označují jako hotspoty. Pozice se vzácným výskytem mutací se označují jako coldspoty. Znalost těchto motivů je důležitá pro pochopení mechanismu vzniku mutací a fungování opravných mechanismů. Tato práce je zaměřena na popis typů mutací v sekvencích DNA, mechanismy jejich vzniku a oprav a také na známé mutační motivy.