Nové strategie pro vývoj vakcín k prevenci stafylokokových infekcí - Kalová, Alžběta (2015)
Tato bakalářská práce předkládá souhrn přístupů používaných pro vývoj různých typů vakcín proti infekcím vyvolaným bakteriemi rodu Staphylococcus (zejména druhu Staphylococcus aureus). Práce mapuje jednotlivé antigenní struktury stafylokoků, jež jsou imunogenní a představují potenciální zdroje pro přípravu vakcín proti stafylokokovým infekcím. Podrobně popsány jsou kapsulární polysacharidy, lipoteichoová kyselina, protein A, determinanty regulující příjem železa, shlukovací faktor a stafylokokové toxiny. V práci jsou uvedeny příklady testování připravovaných vakcín, od pokusů na zvířatech až po klinická testování.