Umělé deformace lebky a jejich možný vliv na funkci mozku člověka (u historických populací) - Kratochvílová, Karolína (2015)
Tato bakalářská práce je souhrnem literatury na téma umělých lebečních deformací a dalších informací, které s tímto tématem souvisí. Jsou v ní popsána složení a funkce lebky a mozku a jejich vzájemný vztah. Dále rozdělení lebečních deformací do jednotlivých skupin, popis a příklady přirozených deformací, které byly způsobeny patologickými změnami, příčiny náhodných umělých deformací způsobených vlivem nevhodného prostředí pro vývoj jedince, důvody záměrných umělých deformací a popisy některých jejich případů z celého světa. Závěrečnou částí je zkoumání vlivu uměle deformovaných lebek na mozek a posouzení rizik a problémů s tím spojených. Cílem je shromáždění dostupných informací a potvrzení nebo vyvrácení teorie, zda má uměle deformovaná lebka na mozek nějaký vliv.