Možnosti využití kartografického modelování v aplikačních úlohách - Málek, Filip (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem možnosti využití kartografického modelování v aplikačních úlohách. Konkrétně se zabývá možností využití fokálních funkcí v geomorfometrické analýze. Hlavním cílem je ukázat, jaký vliv na výsledek může mít různé nastavení fokálních funkcí při srovnání ve dvou alternativních GIS programů - ArcGIS a SAGA GIS. V první části je popsáno teoretické pozadí fokálních funkcí. Dále jsou vypsány jednotlivé nástroje fokálních funkcí v obou softwarech. Na příkladu klasifikace tvaru reliéfu podle Hammonda je ukázáno použití těchto nástrojů. Na závěr jsou v diskuzi shrnuty základní poznatky a výsledky srovnání obou softwarů. Hlavním výsledkem práce je zjištění, že existují významné rozdíly mezi oběma softwary při použití fokálních analýz, zahrnující odlišné okolí, odlišné statistiky a odlišný výpočet sklonu. Na tyto rozdíly je nutné si dát při výpočtech pozor.