Geny sirného metabolismu v biooxidaci pyritu - Šustová, Alena (2015)
Tato diplomová práce se zabývá identifikací genů kódujících proteiny, které se účastní oxidace elementární síry a redukovaných anorganických sirných sloučenin u bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans a jejich exprese při oxidaci pyritu. V teoretické části jsou shrnuty současné poznatky o buněčné stavbě bakterie At. ferrooxidans a předpokládané metabolické dráhy oxidace železa(II) a zejména sirných látek. Dále se tato část zaměřuje na metody molekulární analýzy na úrovni transkripce. V experimentální části byla optimalizována kultivace bakterií At. ferrooxidans na pyritu a následná separace planktonických a adherovaných buněk. Byly purifikovány proteiny tetrathionanhydrolasa a thiosírandehydrogenasa účastnící se metabolismu sirných látek, u nichž byly identifikovány jejich geny. Dále byla sledována exprese těchto a dalších vybraných genů sirného metabolismu v kulturách At. ferrooxidans rostoucích na pyritu.