Příprava značených lektinů pro bioanalytické účely - Duranová, Tereza (2015)
V této diplomové práci se věnuji lektinům bakterie Burkholderia cenocepacia, a to BC2L-A a BC2L-C-ct. Cílem této práce bylo připravit značené lektiny, sledovat vlastnosti značených a neznačených lektinů, a následně fluorescenčně značené lektiny využít. Značené lektiny se běžně využívají ke studiu glykosylací bakteriálních povrchů. Oba tyto lektiny byly purifikovány a poté úspěšně naznačeny FITCem. Byly porovnávány vlastnosti značených a neznačených lektinů pomocí SPR během dialýzy a poté pomocí ITC. S lektiny bylo provedeno několik mikroskopických experimentů, kde byla pozorována jejich vazba na povrchy s mannosou nebo heptosou. Fluorescenčně značené lektiny byly úspěšně využity na nově vyvíjené „glycan array.“ Dále jsem se v této práci pokusila vypurifikovat BCL-C-nt, což je další lektin B. cenocepacia, který je markerem pluripotentních buněk.