Využití hmotnostní spektrometrie při stanovení anorganických sirných látek u bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans - Štrajtová, Štěpánka (2015)
Tato diplomová práce shrnuje poznatky o využití metod hmotnostní spektrometrie a kapalinové chromatografie pro stanovení sirných látek ve směsích. Zároveň se věnuje metabolismu acidofilní bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans se zaměřením především na oxidaci pyritu touto bakterií. V experimentální části této práce byly zavedeny a optimalizovány metody IPC-MS a RP-HPLC pro stanovení sirných látek ve směsích. Následně byly tyto metody využity pro stanovení sirných látek v průběhu bakteriální a chemické oxidace pyritu.