Příprava a charakterizace nanoskopických fosforečnanů kovů - Kuchařová, Michaela; Pinkas, Jiří, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2015)
V této diplomové práci se věnujeme přípravě a charakterizaci vybraných nanoskopických fosforečnanů kovů, mezi které konkrétně patří fosforečnan lithno-železnatý, fosforečnany yttria a fosforečnany uranu. Uvedené materiály jsme připravovali zejména sonochemickou, ale také solvotermální syntézou, tedy vhodnými metodami pro přípravu nanočástic. Výchozími látkami při syntézách byly převážně octany příslušných kovů. Jako zdroje fosforu a zároveň rozpouštědla jsme volili estery kyseliny fosforečné s funkčním vzorcem OP(OR)3 (R = Et, n-Bu, i-Pr, SiMe3). Získané produkty byly charakterizovány vhodnými fyzikálně-chemickými metodami jako jsou IR spektroskopie, TG/DSC analýza, MAS NMR spektroskopie, XRD a DLS analýza a elementární analýza pomocí ICP-OES.
In this diploma thesis we study synthesis and characterization of selected nanoscopic metal phosphates which specifically include lithium iron phosphate, yttrium phosphates and uranium phosphates. We prepared the mentioned materials especially by sonochemical synthesis but also by solvothermal synthesis, which are known to be the suitable synthetic methods for the preparation of nanoparticles. The starting materials in the synthesis were mainly the correspondent metal acetates. The phosphate esters characterized by a functional formula OP(OR)3 (R = Et, n-Bu, i-Pr, SiMe3) were used as the source of phosphorus and also as solvents at the same time. The obtained products were characterized by suitable physical and chemical methods such as IR spectroscopy, TG/DSC analysis, MAS NMR spectroscopy, XRD and DLS analysis and elemental analysis via ICP-OES.
Vedoucí práce: Jiří Pinkas
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: fosfáty; nanočástice; organofosfáty; solvotermální syntéza; sonochemická syntéza; ultrazvuk; nanoparticles; organophosphates; phosphates; solvothermal synthesis; sonochemical synthesis; ultrasound; diplomové práce; master's theses