Příprava a charakterizace nanoskopických fosforečnanů kovů - Kuchařová, Michaela (2015)
V této diplomové práci se věnujeme přípravě a charakterizaci vybraných nanoskopických fosforečnanů kovů, mezi které konkrétně patří fosforečnan lithno-železnatý, fosforečnany yttria a fosforečnany uranu. Uvedené materiály jsme připravovali zejména sonochemickou, ale také solvotermální syntézou, tedy vhodnými metodami pro přípravu nanočástic. Výchozími látkami při syntézách byly převážně octany příslušných kovů. Jako zdroje fosforu a zároveň rozpouštědla jsme volili estery kyseliny fosforečné s funkčním vzorcem OP(OR)3 (R = Et, n-Bu, i-Pr, SiMe3). Získané produkty byly charakterizovány vhodnými fyzikálně-chemickými metodami jako jsou IR spektroskopie, TG/DSC analýza, MAS NMR spektroskopie, XRD a DLS analýza a elementární analýza pomocí ICP-OES.