Využití „cell free“ expresních systémů pro přípravu rekombinantních proteinových inhibitorů peptidáz Eudiplozoon nipponicum - Roudnický, Pavel (2015)
Tato práce je v návaznosti na bakalářskou práci zaměřena na funkční proteiny parazitických červů - helmintů. Konkrétně jsme se zaměřili na modelový organismus Eudiplozoon nipponicum, který je řazen do třídy Monogenea. Tato skupina parazitů nebyla dosud z hlediska jejich biochemie prakticky zkoumána. V rámci experimentální části této práce jsme se proto zabývali genovou expresí funkčních proteinů E. nipponicum, konkrétně inhibitory serinových peptidáz - serpiny, které hrají roli v mnoha fyziologických procesech (srážení krve, fibrinolýza, vznik zánětu apod.). Pro samotnou expresi byly z transkriptomických dat selektovány sekvence dvou domnělých serpinů, které jsme se pokusili připravit v rekombinantní podobě. Pro tyto účely byly zvoleny dva přístupy - exprese pomocí klasického buněčného systému, založeného na bakteriích E. coli a tzv. nebuněčná (cell-free) in vitro exprese, založená na lyzátu z E. coli. Měli jsme tak možnost v rámci experimentu tyto postupy vzájemně porovnat.