Epigenetický stav chromatinu proteinové jednotky telomerázy v modelové rostlině Nicotiana tabacum - Jurečková, Jana (2015)
Diplomová práce „Epigenetický stav chromatinu proteinové jednotky telomerázy v modelové rostlině Nicotiana tabacum“ se věnuje regulaci této podjednotky na úrovni transkripce a roli epigenetických modifikací v tomto procesu u modelové rostliny Nicotiana tabacum (tabák viržinský). Tabák představuje z pohledu regulace telomerázy unikátní systém, v jeho genomu byly popsány tři sekvenční varianty genu kódujícího katalytickou podjednotku telomerázy - TERT. Teoretická část této práce se zabývá problematikou konců eukaryotických chromozomů - telomer, způsobu jejich udržování a prodlužování pomocí telomerázy, dále charakterizaci kovalentních modifikací DNA a histonů, které ovlivňují vlastnosti chromatinu v daném lokusu a tím i genovou transkripci. V praktické části jsme se věnovali analýze transkripce variant genu TERT v pletivech N. tabacum a v rodičovské rostlině N. sylvestris a charakterizaci modifikací histonů v pletivech N. tabacum s aktivní a neaktivní telomerázou. Byl také studován vliv