Porovnání citlivosti biochemických markerů u suchozemských plžů a žížal - Trávníčková, Dana (2015)
Diplomová práce se zabývá biochemickými markery stanovovanými u suchozemských plžů a žížal. Tito půdní bezobratlí jsou v neustálém kontaktu s velkým množstvím toxikantů, které se vyskytují v životním prostředí. Expozice těmto látkám však může mít negativní dopad na organismus. Změny v těle vyvolané působením xenobiotik jsou hodnoceny pomocí biomarkerů. Jedním z často používaných biomarkerů jsou cholinesterasy. Jedná se o enzymy využívané jako specifické biomarkery expozice organofosfátovým pesticidům. Jedním z běžně používaných organofosfátů je chlorpyrifos. Tato látka může mít negativní vliv na necílové organismy, mezi které patří také půdní bezobratlí. Experimentální část diplomové práce je tedy zaměřena na stanovení aktivit cholinesteras v různých tkáních plžů Helix aspersa (hlava, hemolymfa, hepatopankreas, albuminová žláza) a žížal Eisenia fetida (hlava, tělo). Především se jednalo o optimalizaci metodiky pro měření cholinesteras pomocí Ellmanovy metody a také stanovení fyziologic