Sledování změn hladiny fytoestrogenů v ruminální tekutině - Osičková, Adéla (2015)
Fytoestrogeny jsou polyfenolické sekundární metabolity rostlin. Teoretická část této práce je věnována zvláště podtřídě fytoestrogenů - isoflavonům, jejich struktuře, metabolismu, schopnosti vázat se na estrogenní receptory a účinkům na lidské zdraví. Praktická část se zabývá vývojem a validací metody pro stanovení isoflavonoidů a equolu v ruminální tekutině pomocí LC/MS-TOF a dále studiem zastoupení a koncentrace jednotlivých isoflavonů v bachorové tekutině přežvýkavců, do níž se mohou fytoestrogeny dostat trávicími procesy požitého krmiva s obsahem těchto látek. Jedním z výsledků diplomové práce je zavedení metody pro stanovení isoflavonoidů v ruminální tekutině, založené na extrakci analytů do ethylacetátu. Pomocí této metody byly stanoveny hladiny ve vzorcích reálné bachorové tekutiny: daidzin 0,0 ng/ml, glycitin 0,0 ng/ml, genistin 0,0-0,9 ng/ml daidzein 0,9-45,2 ng/ml, glycitein 0,02-1,3 ng/ml, genistein 0,0-1,6 ng/ml a equol 8,6-866,0 ng/ml.