Zavedení metody kvantifikace degradované DNA pomocí fluorescenčních PCR barviv - Nováčková, Hana (2015)
Kvantifikace DNA je nezbytnou podmínkou dalších analýz u vzorků obsahujících degradovanou DNA nebo DNA o nízké koncentraci. Archaickou DNA je proto nutné kvantifikovat vždy. Pro kvantifikaci lidské jaderné aDNA je možné využít komerčně dostupné forenzní kity. Použití těchto kitů je však zpravidla nákladné. Diplomová práce se proto zaměřuje na kvantifikaci aDNA pomocí real-time PCR s interkalačními barvivy, konkrétně s barvivy SYBR® Green a EvaGreen®. Cílem práce je ověřit použití vybraných master mixů s danými barvivy k amplifikaci a detekci produktů aDNA, a následně optimalizovat protokol pro kvantifikaci tak, aby mohl být dále použitelný v Laboratoři biologické a molekulární antropologie Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.