Aplikace dynamických systémů v ekonomii - Vlčko, Petr (2015)
V této diplomové práci se věnujeme aplikacím spojitých dynamických systémů na vybrané ekonomické modely. V první kapitole uvedeme základní pojmy, podmínky existence řešení, vlastnosti autonomních systémů a další nezbytné teoretické poznatky. Druhá kapitola je věnována studiu hypotetického trhu tří statků a stabilitě vývoje jejich cen. Další tři kapitoly jsou věnovány IS-LM modelu. Nejprve analyzujeme lineární variantu modelu, na kterou pak navážeme vytvořením dvou nelineárních modelů, s cílem určení podmínek stability všeobecné rovnováhy. Na závěr každé kapitoly jsou uvedeny konkrétní příklady a jejich fázové portréty.