Optická imunostanovení v multiplexním formátu - Pastucha, Matěj (2015)
Diplomová práce se zabývá vývojem imunochemických multianalytových čipů, miniaturizovaných bioanalytických platforem nesoucích potenciál na ploše velikosti mikroskopového sklíčka citlivě a specificky detekovat paralelně stovky či tisíce analytů. V teoretické části práce byla zpracována rešerše o současném stavu na poli proteinových čipů. V rámci praktické části bylo provedeno množství pokusů směřujících k nalezení optimální metody přípravy takových miniaturizovaných analytických čipů. K imobilizaci biomolekul byla využívána různě chemicky aktivovaná sklíčka, a to vlastní výroby i komerční. Reagencie byly na povrch nanášeny pomocí ink-jet mikrodepozičního systému. Cílem bylo zprovoznit v tomto formátu bioafinitní stanovení s modelovým systémem lidský sérový albumin - monoklonální protilátka, což se částečně podařilo. Hodnocení vyrobených čipů bylo prováděno fluorescenčně, k čemuž byl využíván fluorescenční mikroskop a fluorescenční skener. Byla vyhodnocena vhodnost používaných postupů p