Immunospecific sensors based on nanoparticles and nanostructures - Kovář, David (2015)
Imunospecifické biosensory poskytují rychlou a ekonomicky výhodnou alternativu k tradičním metodám. Imunosensory bývají charakterizovány vysokou specifitou a selektivitou, nicméně běžné imunosensory vykazují nižší citlivost v porovnání s tradičními metodami. Pro vylepšení této vlastnosti lze využít několika přístupů. V této práci je popsáno využití imunosensorů a jejich kombinace s imunomagnetickými nanočásticemi. Sensory na bázi křemenných mikrovážek a elektrochemické sensory byly použity pro detekci modelových bakteriálních patogenů a to ve formě bioaerosolů a suspenzí. Syntetizované magnetické nanočástice byly po konjugaci s protilátkami testovány jako nástroj cílené prekoncentrace bakterií. Dále byla studována možnost kombinace magnetických nanočástic s výše uvedenými imunosensory. Nemalá pozornost byla také věnována imobilizaci funkčně orientovaných protilátek na povrchy sensorů. V závěru práce je ve stručnosti popsána syntéza a testování superparamagnetických nanočástic jako ...