Vyšetření schistocytů u vybraného souboru pacientů na hematologickém analyzátoru a porovnání výsledků s mikroskopickým vyhodnocením nátěrů periferní krve - Plachá, Šárka (2015)
Schistocyty jsou fragmenty erytrocytů v periferní krvi a jejich počet je významný ukazatel při diagnostice MAHA. V dnešní době se nejčastěji stanovuje počet schistocytů mikroskopickou metodou, ale toto vyšetření lze také provést automaticky na hematologickém analyzátoru Sysmex XE-5000, jako parametr FRC. Ve své práci se zaměřuji na porovnání a využití mikroskopického a přístrojového způsobu vyšetření erytrocytárních fragmentů. Z výsledků mé práce lze přístrojové vyšetření, po primární mikroskopické kontrole, doporučit k monitorování počtu schistocytů. Parametr FRC lze také využít, za stanovených podmínek laboratoře, k vyloučení přítomnosti schistocytů ve vzorku.