Hmyz - možný zdroj či vektor patogenů v nemocničním prostředí - Pavlovičová, Nikoleta; Růžička, Filip, 1972-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2015)
Táto práca sa zaoberá invazívnym druhom koutule Clogmia albipunctata a možnosťou prenosu infekcie na pacienta. V prvej časti teórie je popísaná Clogmia a jej možnosti prenosu nozokomiálnych infekcií a potom jej eliminácia. Druhá časť teórie je zameraná na sledované nozokomiálne patogény a choroby, ktoré spôsobujú. Ďalšou stručne spracovanou témou je antibiotická rezistencia vznikajúca v nemocniciach. Praktická časť obsahuje postup odchytu a spracovania jedincov, následne identifikácia druhov a zhodnotenie potencionálneho rizika. Celkovo bolo identifikovaných 50 rodov mikróbov. Najväčšie zastúpenie mal Acinetobacter sp.
This work deals with the invasive species of the sandfly Clogmia albipunctata and the possibilty of the transmission of infection to pacients. The first part of the theory describes the possibility of a transmission of the nosoclomial infections by Clogmia and its elimination. The second part of the theory focuses on the observed nosoclomial pathogenes and the ilnesses they cause. The next topic briefly deals with the antibiotic resistance developing in the hospitals. The practical part describes the process of capturing and processing the specimens, the subsequent identification of species and evaluates the potential risks. In total we identified 50 genera of microorganisms, majority of them being the Acinetobacter spp.
Vedoucí práce: Filip Růžička
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: hmyz; infekce spojené se zdravotní péčí -- přenos; nemocnice; Psychodidae; Cross Infection; Hospitals; Insects; Psychodidae; bakalářské práce; bachelor's theses