Laboratorní diagnostika prediabetu a diabetu pomocí oGTT - Klinerová, Jana (2015)
Bakalářská práce zpracovává jedno z nejčastějších metabolických onemocnění v naší populaci - diabetes mellitus, a to zejména z hlediska jeho laboratorní diagnostiky pomocí oGTT. V teoretické části práce je stručně popsán vznik a příčina onemocnění, jednotlivé typy diabetu a metody jejich stanovení. Praktická část práce se zabývá správným postupem při provádění oGTT, včetně vyhodnocení zátěžového testu. Experimentální část práce vychází ze sběru dat na OKB FN USA a hodnotí frekvenci záchytu obou forem prediabetu, diabetu a těhotenského diabetu. Téměř u 74 % pacientů odhalil test patologický nález.