Screeningové testy k vyšetření poruch tvorby protilátek - Řezáčová, Martina (2015)
Včasná a správná diagnostika imunodeficitů je důležitá pro včasné zahájení léčby pacientů. Cílem této práce bylo zhodnotit vyšetření "vypočteného globulinu"(CG; celková bílkovina - albumin) jako screeningové metody pro průkaz hypogamaglobulinémií. U 67 pacientů s CVID, 30 pacientů s IgAD a skupiny 77 pacientů bez rozlišení diagnóz byla vyšetřena koncentrace IgG, celkové bílkoviny (CB) a albuminu (ALB). Naše výsledky ukázaly ve všech třech skupinách signifikantní korelaci IgG s CG. Více než 92 % pacientů s CG < 18 g/l mělo zároveň hladinu IgG pod referenčním rozmezím. Mezi 30 pacienty s IgAD nebyl žádný s CG < 18 g/l, pouze 4 pacienti měli nízkou hladinu IgG. Vyšetření "vypočteného globulinu" se jeví jako rychlá a finančně nenáročná metoda odhalující nízké hladiny IgG. Pro určení deficitů jiných imunoglobulinových tříd je ovšem tento test nedostatečný.