Porovnání odhadů glomerulární filtrace pomocí rovnic CKD-EPI, MDRD a výpočtu na podkladě stanovení koncentrace cystatinu C v sérum - Hladká, Michaela; Bučková, Dana; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2015)
Odhad glomerulární filtrace (eGF) je důležitým parametrem pro hodnocení funkce ledvin. V současné době je tendence využívat především metody, u kterých není nutný sběr moče. Donedávna byl pro odhad filtrace nejvíce používán výpočet dle MDRD (Modification of Diet in Renal Disease), podle doporučení z března 2014 je však preferována rovnice CKD-EPI (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration), která je použitelná i pro zdravou populaci a poskytuje výsledky nejbližší reálné GF. Cílem této bakalářské práce bude porovnat odhad GF dle MDRD, CKD-EPI a výpočtu z koncentrace cystatinu C u pacientů FN Brno v závislosti na stupni postižení ledvin pacienta.
Estimating glomerular filtration (eGF) is an important parameter for evaluating renal function. Currently is the tendency to use especially methods which do not require the collection of urine. Until recently, the most commonly used calculation for the estimate filtration was MDRD (Modification of Diet in Renal Disease), according to the recommendations of March 2014 is preferred equation CKD-EPI (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration), which is also applicable to a healthy population and provides immediate results real glomerular filtration. The aim of this bachelor thesis is to compare the estimate GF according to MDRD, CKD-EPI and the calculation of the concentration of cystatin C in patients University Hospital Brno, depending on the degree of renal impairment.
Vedoucí práce: Dana Bučková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: cystatin C; hodnoty glomerulární filtrace; kreatinin; Creatinine; Cystatin C; Glomerular Filtration Rate; bakalářské práce; bachelor's theses