Porovnání odhadů glomerulární filtrace pomocí rovnic CKD-EPI, MDRD a výpočtu na podkladě stanovení koncentrace cystatinu C v sérum - Hladká, Michaela (2015)
Odhad glomerulární filtrace (eGF) je důležitým parametrem pro hodnocení funkce ledvin. V současné době je tendence využívat především metody, u kterých není nutný sběr moče. Donedávna byl pro odhad filtrace nejvíce používán výpočet dle MDRD (Modification of Diet in Renal Disease), podle doporučení z března 2014 je však preferována rovnice CKD-EPI (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration), která je použitelná i pro zdravou populaci a poskytuje výsledky nejbližší reálné GF. Cílem této bakalářské práce bude porovnat odhad GF dle MDRD, CKD-EPI a výpočtu z koncentrace cystatinu C u pacientů FN Brno v závislosti na stupni postižení ledvin pacienta.