Záchyt spalniček ve Fakultní nemocnici Brno v souvislosti s epidemií v Ústeckém kraji v roce 2014 - Vašáková, Radka (2015)
Ve své bakalářské práci jsem se věnovala onemocnění spalničkami. V teoretické části jsem popsala virus spalniček včetně jeho přenosu, klinického průběhu onemocnění a možných komplikací. Důležitou částí potom byla kapitola o prevenci, zvláště o očkování proti spalničkám a kapitola o eradikaci spalniček. Zmiňuji se i o imunitní odpovědi a diagnostice onemocnění. V praktické části popisuji soubor pacientů včetně dvou kazuistik, získaných z laboratorního informačního systému Oddělení klinické mikrobiologie FN Brno. U pacientů jsem se zaměřila hlavně na přenos onemocnění a dopad na zdravotnický personál, který přišel s infekcí do kontaktu, zvláště na zdůvodnění faktu, že někteří exponovaní jedinci onemocněli i přes dřívější očkování.