Průkaz protilátek proti jednotlivým původcům atypických pneumonií metodou NIF - Částková, Lucie; Zahradníček, Ondřej, 1969-; Masarykova univerzita. Katedra laboratorních metod (2015)
Atypické pneumonie představují komplikaci v diagnostice díky chudému fyzikálnímu nálezu. Vyšetření protilátek proti jednotlivým původcům metodou nepřímé imunofluorescence je elegantní a rychlou metodou ke zjištění původce atypické pneumonie nebo zánětu dýchacích cest. Teoretická část popisuje jednotlivé původce, jejich způsob života a onemocnění, které způsobují. Praktická část vyhodnocuje nálezy pacientů získané za rok 2014.
Atypical pneumonia is a complication in diagnosis due to poor physical findings. Testing for antibodies against various pathogens by indirect immunofluorescence is elegant and rapid method for detection of the atypical pneumonia or inflammation of the airways. The theoretical part describes the originator, their way of life and disease they cause. The practical part evaluates the findings of patients diagnosed in the year 2014.
Vedoucí práce: Ondřej Zahradníček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: bakalářské práce; bachelor's theses; Fluorescent Antibody Technique; Chlamydophila pneumoniae; Legionella pneumophila; Microscopy, Fluorescence; Mycoplasma pneumoniae; fluorescenční protilátková technika; Chlamydophila pneumoniae; Legionella pneumophila; fluorescenční mikroskopie -- přístrojové vybavení; Mycoplasma pneumoniae