Studium posttranslačních modifikací u plektinové ABD domény - Máčalová, Zuzana (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem aktin-vazebné domény myšího plektinu. Teoretická část zahrnuje informace z odborné literatury, které jsou zaměřeny na popis aktin-vazebné domény a na studium interakcí domény s různými vazebnými partnery. Aktin-vazebná doména je cílem i několika post-translačních modifikací, čímž dochází k ovlivňování vlastností a struktury domény. I tato problematika je projednávána v teoretické části, která je zaměřena především na nitrosylaci, vazbu nízkomolekulárního ligandu fosfatidylinositol-4,5-bisfosfátu (PIP2) a proteolytické štěpení. Praktická část je věnována přípravě třech izoforem aktin-vazebné domény pro strukturní analýzu NMR. Zahrnuje optimalizaci exprese a purifikace proteinu a převedení analytu do roztoku, ve kterém splňuje podmínky pro provedení NMR strukturní analýzy. Optimalizace přípravy proteinu jako vzorku pro analýzu NMR je prvním krokem pro další práci věnující se sledování interakcí a modifikací právě metodou NMR. Naměřená dvoudimenzio