Equol a funkční potraviny - Jahodová, Kateřina (2015)
Tato práce se věnuje equolu, u kterého mnohé studie prokázaly pozitivní vliv na lidské zdraví. Vzniká v živých organismech působením střevních bakterií z jeho prekurzoru daidzeinu, což je fytoestrogenní látka, která se vyskytuje především v sóji luštinné. Protože na rozdíl od přežvýkavců je pouze část lidské populace schopna po konzumaci sóji produkovat equol (tzv. equol producenti), mohou se mléko a mléčné výrobky stát jeho zdrojem pro jedince, jejichž mikroflóra ho neprodukuje. Praktická část se zabývá stanovením equolu v kravském mléce a jogurtech pomocí HPLC-MS-TOF. Ve všech vybraných vzorcích se podařilo equol detekovat a ukázat rozdíl mezi produkty pocházejících od kontrolních a tzv. pokusných dojnic, kterým byla do krmiva přidávána sója.