Studium vazebných vlastností lektinů pomocí aglutinace buněk - Bačová, Iveta (2015)
Lektiny jsou proteiny, které specificky a reverzibilně vážou sacharidy a jsou schopny aglutinace buněk. Mají významnou úlohu v adhezivních a rozpoznávacích procesech. Jedná se o proteiny bez enzymové aktivity a všudypřítomné v přírodě. Cílem této práce je testování metody pro detekci zkoumaných mannosa-specifických lektinů s využitím kvasinek, které mají na svém povrchu mannosylované struktury. Smícháním lektinu s roztokem kvasinek vznikají aglutináty, vznik aglutinátů však může být inhibován přidáním sacharidů specifických pro daný lektin. Tato inhibice lektinů může být využívána pro anti-adhezivní terapii, která zabraňuje lektinům a adhezivním proteinům patogenů přisedat na hostitelské tkáně. Dalším cílem práce je tedy vytvořit metodu, která dokáže poměrně jednoduše a přesně určit, jak je určitá látka schopna inhibovat lektin či adhezivní protein. Provedeným výzkumem byla zjištěna nejmenší možná koncentrace lektinu, optimální koncentrace kvasinek a také fakt, že aglutinaci lze pozoro