Objasnění role pseudopřijímačové domény genu AHK4 ve vnímání cytokininového signálu u Arabidopsis thaliana - Zvolánková, Petra (2015)
Účelem této práce je objasnit roli tzv. pseudopřijímačové (RLD) domény proteinu AHK4 u modelové rostliny Arabidopsis thaliana. AHK4 slouží jako receptor rostlinného hormonu cytokininu v signální dráze vícekrokového přenosu fosfátu. Tato dráha má zásadní postavení v přenosu signálu u rostlin. Projekt zahrnuje klonování konstruktů se změnou RLD domény napodobujících příbuzné proteiny CKI1 a ETR1, které tuto doménu postrádají. Byla použita metoda dvoufragmentového MultiSite Gateway klonování. Primery byly navrženy částečně specificky pro AHK4/pAHK4 a částečně s rekombinačními místy pro GW klonování. Výsledný destinační vektor obsahuje promotorovou oblast a jednotlivé AHK4 konstrukty. Pro kontrolu správnosti inzertu bylo použito restrikční štěpení, PCR kolonií a sekvenace pozitivních kolonií E. coli. Transformace do E. coli stále probíhá. Dalším krokem bude transformace do Agrobacterium tumefaciens a následně do mutantních rostlin za účelem provedení fenotypových analýz vedoucích k objasně