Hmotnostní spektrometrie kyseliny retinové - Hajtmanová, Kristína (2015)
Kyselina retinová je malá lipofilní molekula (derivát vitamínu A) zapojená do proliferace, diferenciace a histogeneze buněk. Tato kyselina má důležité klinické využití například při léčbě leukémie. V této práci byly studovány možnosti Laserové Desorpce a Ionizace (LDI), ionizace laserem za přítomnosti matrice (z anglického Matrix Assisted Laser Desorption Ionization, MALDI) nebo využití ionizace laserem za účasti povrchu (Surface Assisted Laser Desorption Ionization, SALDI), a to pro detekci event. stanovení kyseliny retinové. Kromě toho byla vyvinuta a optimalizována SALDI metoda ionisace kyseliny retinové použitím různých forem zlatých nano-částic. Použitím této SALDI metody nebo kombinace nanočástic s běžnými matricemi (modifikovaná MALDI) byl vypracován postup pro vysoce citlivé stanovení kyseliny retinové. Vypracovaný postup stanovení kyseliny retinové hmotnostní spektrometrií byl optimalizován a umožňuje její citlivou detekci v myších embryonálních buňkách (mouse embryonic fi