Transformace regionu SO ORP po roce 1989 na příkladu SO ORP Kuřim se zaměřením na obyvatelstvo a sídla - Zavřelová, Petra (2015)
Závěrečná práce zkoumá vývoj vybraných charakteristik v SO ORP Kuřim po roce 1989. Je rozdělena na dvě části, první se věnuje analýze dojížďky za prací a do škol, druhá je zaměřena na změny a trendy v bytové výstavbě. Dílčí výsledky jsou porovnávány s jinými administrativními jednotkami a na závěr je shrnuto, do jaké míry ke změnám došlo a zda byly stanovené hypotézy potvrzeny nebo vyvráceny. Kvantitativní část výzkumu představoval sběr dat nejčastěji ze sčítání, popřípadě z dalších zdrojů a poté jsou některé výsledky doloženy i terénním průzkumem nebo satelitními snímky. Práce je pro lepší znázornění doplněna grafy, kartogramy, obrázky a fotografiemi.