Polycentrický sídelní systém - kritická geografická analýza - Lichter, Marek (2015)
Tato bakalářská práce se věnuje geografické analýze funkčních vztahů mezi obcemi sídelního systému na Náchodsku. Bakalářská práce je dělena na 2 části, na část teoretickou a empirickou. V teoretické části jsou na základě literatury popsána specifika sídelních systémů se zaměřením na polycentricitu, taktéž je vymezena zájmová sídelní oblast a nechybí ani analýza historického vývoje regionu. V empirické části je pak na základě interpretace především dopravních a pracovních proudů provedena analýza funkčních vztahů mezi vybranými obcemi. Práce také na základě těchto vztahů hodnotí regionální sídelní systém s důrazem na míru jeho polycentricity.